Anja Borst
02/27/2024
1 min
0

Timemanagement met Tomaten

02/27/2024
1 min
0

Tijd winnen met tomaten? Hoe bedoel je dat, Anja?

Laat het me je uitleggen. Ik hoorde er zelf ook pas voor het eerst van toen ik mijn opleiding bij VA school volgde back-in-the-days.

De Pomodoro-techniek is een tijdmanagementmethode die in de late jaren 80 door Francesco Cirillo is ontwikkeld. Het is gebaseerd op het idee dat regelmatige pauzes kunnen helpen om je concentratie te verhogen en zo ook meer gedaan te krijgen. De naam "Pomodoro" komt van de Italiaanse term voor "tomaat", geïnspireerd door de tomaatvormige keukenwekker die Cirillo gebruikte toen hij de techniek als universiteitsstudent ontwikkelde. Heb je moeite met tijdmanagement of raak je makkelijk afgeleid? Dan wil je deze methode gaan toepassen.

Hoe werkt het?

De basisprincipes van de Pomodoro-techniek makkelijk en effectief. 

Hieronder stap-voor-stap uitgelegd:

1. Kies een Taak: Selecteer een taak die je wilt of moet voltooien.

2. Stel de Pomodoro-timer in:  stel de timer in op 25 minuten, maar dit kan aangepast worden afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de aard van het werk.

3. Werk aan de Taak: Werk aan de taak totdat de timer afgaat. Probeer je volledig te focussen op de taak en laat je niet afleiden. Tip! zet je telefoon op vliegtuigstand, zet je mailprogramma en whatsapp uit op je computer. Beter nog, als je geen internet nodig hebt voor je taak, schakel dan de wifi uit.

4. Neem een Korte Pauze: Neem na elke Pomodoro (25 minuten werken) een korte pauze van ongeveer 5 minuten. Dit is een goed moment om op te staan, je benen te strekken, of even je gedachten te verzetten.

5. Elke Vier Pomodoro's: Na vier Pomodoro-sessies neem je een langere pauze, meestal tussen de 15 en 30 minuten. Dit helpt om je hersenen te resetten en te voorkomen dat je uitgeput raakt.

Voordelen van de Pomodoro-techniek

  • Verbeterde Focus en Concentratie: Door in korte blokken te werken, helpt het om je aandacht op een specifieke taak te richten zonder afgeleid te worden.
  • Voorkomen van Uitputting: Regelmatige pauzes houden je geest fris en voorkomen dat je mentaal uitgeput raakt.
  • Verhoogde Productiviteit: Door taken in beheersbare stukken op te delen en frequente pauzes te nemen, kun je efficiënter werken.
  • Stressvermindering: Het geeft een gevoel van controle over je werk en tijd, wat kan helpen om stressniveaus te verlagen.
  • Beter Tijdmanagement: Het helpt je een realistischer inzicht te krijgen in hoeveel tijd taken daadwerkelijk in beslag nemen.

Tips voor het Gebruiken van de Pomodoro-techniek

  • Minimaliseer Afleidingen: Zet je telefoon op stil, sluit onnodige tabbladen in je browser en probeer een rustige werkplek te vinden.
  • Wees Flexibel: Het is OK om de lengte van de Pomodoro's en pauzes aan te passen aan wat voor jou het beste werkt.
  • Houd je Vorderingen Bij: Gebruik een notitieboekje of een app om bij te houden hoeveel Pomodoro's je per dag voltooit. Dit kan helpen om je voortgang te zien en te bepalen hoeveel tijd verschillende taken in beslag nemen.

Succes!

Reacties